Az Inbound Jóga története

Inbound jóga világszerete
Inbound jóga – válogathatsz projektjeinkből világszerte…

Ha megkérdeznék Öntől, honnan ered a Gangesz, akkor mit válaszolna? A Himalájából. És honnan a Himalája? Erre mit is válaszolhatnánk? Talán azt, hogy odaátról. Mi mást is mondhatnánk. Odaátról származik, s aztán az idők során a hegymászók bejárták, ahol lehetett, míg végül elmesélték nekünk, milyen is a Himalája, a világ legmagasabb hegye.

Hasonlóan, a jóga eredetére is csak azt válaszolhatnánk, hogy odaátról származik. Egy olyan tudomány, melyet azért kapott az ember, hogy életéhez örökérvényű használati útmutatóként szolgáljon. Néhány kimagasló lelki csúcsokat elérő jógi megismerte e misztikus tudomány titkait, s elmesélték nekünk, hogyan is néz ki a Himalájánál is magasabbra ívelő belső ösvény. Ilyen nagy személyek Patandzsali, Szvámí Ráma, Bhaktisziddhánta Szaraszvati Thákúr, Bhaktivédánta Szvámí Prabhupada, Jogananda, Sivánanda mester, Ramana Maharisi és mások, kik a jóga különböző iskoláinak kimagasló mesterei voltak. Többük hatása eljutott a nyugati féltekére is. Sok-sok jógi szenteltelte életét a jóga tanainak továbbörökítésére. Minden tanító a saját korának megfelelő nyelvezettel, más-más hangulatban fogalmazza meg és mutatja be az ősi jóga tradícióját.

Így tett Bhakti Álóka Paramadvaiti Szvámí is, aki a tradicionális hatha jógát és a bhakti jóga tudományát foglalta egységes rendszerbe, mely az Inbound Jóga nevet kapta. Az Inbound szó magyarul a belső ösvényre utal, arra az útra, melyet mindenkinek belül kell megtennie. A vaisnava hagyományok hatására az Inbound jóga lelki útként járható tradicionális iskola, mely magában foglalja a jóga minden elemét. A tejesség elérése érdekében a Patandzsali Jóga szutrája mellett, fontos szerep hárul a bhakti jóga alapkönyvének számító Bhagavad-gítára. Az Inbound jógarendszer segítségével az 21. század nyugati gyakorlója élhető módon haladhat e nemes ösvényen, mely kellő odafigyelés, lelkesedés és kitartás által biztos sikerre viszi az emberi élet küldetését.

Az Inbound jóga mögött nemzetközileg elismert háttér és visszavezethető guru-tanítvány láncolat áll. A brahma-mádhva-gaudíja hiteles tanítványi láncolat követőjeként világszerte nyílnak iskolái. Ezek közül a legfontosabbak linkjei itt találhatók: Inbound jóga projektek világszerte

Alapító tagja az 1994-ben megújuló World Vaisnava Association ernyőszervezetnek.

Hasznos olvasnivalók jóga és meditáció témában